logo
Bateriile Ni-Cd

Bateriile Ni-Cd

Bateriile Ni-Cd reîncărcabile sunt cunoscute în întreaga lume. Se folosesc la alimentarea sculelor, telefoanelor, electricelor etc., fiind faimoase și pentru „efectul de memorie; care apare doar în cazul în care bateriile nu sunt folosite în mod corespunzător, pierzând din capacitatea de  stocare. Acest fenomen apare la bateriile vechi, dar și la cele noi.

În aceată prezentare voi vorbi despre funcționarea bateriilor Ni-Cd, despre „efectul de memorie, dar și despre cum se poate preveni apariția acestui efect.

Bateriile sunt compuse din două elemente chimice Nichel (Ni) în formă de Hidroxid de Nichelină (NiOH) și Cadmiu (Cd). Un al treilea element folosit, deobiciei, ca electrolit, este Hidroxid de Potasiu (KOH). Cadmiul este un metal greu și extrem de toxic, din cauza acestuia se creează efectul memorie.

Tehnologiile mai avansate folosesc Nichel-Metal-Hidrat (Ni-MH), Litiu-ion (Li-ion) și Litiu-ion Polimer (Li-Po). „Efectul de memorie” este present doar la bateriile Ni-Cd, la restul bateriilor construite au eliminate această caracteristică

.

Ce înseamnă „efectul de memorie”?

 

„Efectul de memorie” este un fenomen în care bateria Ni-Cd „crede” că este încărcat la capacitatea maximă, dar, de fapt, nu este încărcat în întregime. De exemplu, o baterie care este încărcată până la 75% din capacitatea maximă, dar bateria „crede” că este încărcat la totalitate. Dacă în acest moment aceea baterie se pune la încărcat, se va opri încărcarea repede, deoarece încărcătorul va considera că bateria este încărcată la maxim. În cazul în care bateria este folosită va ține mai puțin, deoarece nu a fost încărcat la capacitatea maximă.

Cum apare efectul tip memorie?

Tehnic vorbind „efectul de memorie” apare la formarea cristalelor de Cd în interiorul bateriilor. Pentru prevenirea acestui efect este nevoie să se elimine formarea acestor cristale în baterie.

Pentru a preveni acest efect secundar se recomandă încărcarea bateriilor doar când sunt descărcate complet, un alt aspect important este ca bateriile să nu fie supraîncălzite, deoarece temperature ridicată ajută la formarea cristalelor.

Bateriile Ni-Cd nu pot fi descărcate complet, deoarece ele se deteriorizează. O descărcare completă a unei celule de 1.2 V, ar însemna 1 V/ celulă.

Pentru a scăpa de efectul tip memorie “recomandarea unor personae” este de a descărca bateriile Ni-Cd în totalitate prin scurt-circuitarea bornelor acumulatorului. Prin acest gest se face mai mult rău, decât bine acumulatorului. La baza acestei metode constă idea că s-ar dizolva cristalele de Cd, care sunt responsbili pentru acest efect secundar. Din păcate această metodă nu rezolvă problemele.

Singura modalitate corectă de menținere a capacității se poate obține prin descărcarea completă a bateriilor, de a le folosi până când unealta utilizată indică descărcarea bateriei, ajungând la o tensiune de 1 V/ celulă. Se încarcă complet, până la momentul în care încărcătorul indică că bateria este încărcată la maxim.

În cazul în care o baterie este lăsată descărcată pe o perioadă îndelungată de timp, va duce la scăderea capacității bateriei cu o rată de 1% capacitate/zi. Aceată caracteristică însemnând că în trei - patru luni se poate deteriora o baterie, care nu este supravegheată.

Sfaturi utile

·         Pentru evitarea efectului tip memorie la bateriile Ni-Cd ar trebui făcut un ciclu complet de descărcare-încărcare a bateriei, pentru a mări durata de viață a bateriei

·         Bateriile Ni-Cd nu se lasă descărcate sub 1 V/celulă. Astfel se va deteriora bateria.

·         Nu scurt-circuitați un timp îndelungat bornele acumlatorului, deoarece se va deteriora irevesibil.

·         A nu se expune bateriile la temperaturi ridicate.

·         Bateriile care nu au în compoziție Cd, nu suferă de „efectul de memorie”.

 

Share This: