logo
Bateriile Lithium-Ion  

Bateriile Lithium-Ion  

1. De ce am alege o baterie Li-ion?

 • Livrează o cantitate dublă de energie decât o baterie tradițională Ni-Cd de mărimea sa.

 • Bateriile Li-ion nu necesită mentenanță, doar un pic de atenție.

 • Bateriile sunt dotate cu sistem de supraveghere a celulelor, separat fiecărui element, electronică ce reglează cantitatea de energie necesară în stadiul de încărcare, cât și energia maximă livrată. În cazul unor anomalii sau în cazul atingerii unui prag minim de tensiune, sistemul electronic oprește alimentarea motorului, pentru protejarea bateriilor.

 • Nu are impact ridicat de auto-descărcare.

 • Un avantaj reprezintă faptul că aceste baterii nu au efect de memorie”, nu este nevoie de descărcare/încărcare până la maxim.

 • Baterie compactă, greutate mică oferind capacitate mare.

2. Din ce cauză se îmbătrânesc bateriile?

Funcționarea bateriilor Li-ion se bazează pe mișcarea ordonată a electronilor încărcați pozitiv deplasându-se către polul negativ. În teorie acest mecanism ar trebuie să se mențină până la infinit, deoarece nu se pierd electroni, însă în practică temperaturile ridicate și îmbătrânirea celulelor rezultă micșorarea performanțelor. Producătorii enunță că durata de viață a bateriilor este dată după număr de cicluri de încărcare. Pesimiștii spun că durata de viață a acestor baterii este între 300-500 de cicluri de încărcare/descărcare, însă nu sunt definite standarde ce ar semna un ciclu întreg, cât de mult ar trebui să fie descărcată bateria pentru a fi considerat un ciclu întreg.

Performanțele bateriilor sunt măsurate în capacitate, indicând gradul de capacitate de stocare, rezistența internă. Un factor important poate fii auto-descărcarea în cazul în care bateriile sunt stocate  pentru o perioada îndelungată, pentru acest tip de acumulatori acestă valoare este nesemnificantă. Asemănător unui ansamblu mecanic care se utilizează mult și este forțat până la limitele inferioare și bateriile Li-ion se uzează mai repede dacă sunt utilizate în continuu, descărcate, reîncărcate fără pauză “de odihnă”.

Tensiunile de încărcare mici prelungesc durata de viață a bateriilor. Nu se  încarcă bateria cu o tensiune mai mare decât cea specificată de producător. Se poate că pe moment acea baterie se va încărca mai repede dar efectul pe termen lung va fi unul neplăcut.

Ce înseamnă "mAh"? - "miliamperi pe oră", acesta este unitatea de măsură  a capacității bateriilor. Este cea mai folosită unitate folosită la bateriile de  dimensiuni mici. La bateriile de dimensiuni mai mari se folosește "Ah" "amperi pe oră". 1 Ah = 1000 mAh. Se poate calcula capacitatea bateriilor prin înmulțirea curentului de descărcare cu durata de timp în care bateria poate livra  un curent, de ex: o baterie de 1300 mAh poate livra 1300 mA în timp de o oră.

3. Sfaturi utile

 • Temperatura optimă de păstrare pentru majoritatea bateriilor este în jur de 15 oC, și bateriile să fie încărcate la 40% (cel mult 80%) din capacitatea lor. 

 • Nu lăsați bateriile în frig, se reduce capacitatea de energie stocată.

 • Nu lăsați bateriile înmagazinate la temperaturi ridicate (peste 30 oC), se produc reacții chimice ireversibile, ce vor diminua  capacitatea de energie înmagazinată.

 • Nu stocați pentru o perioadă îndelungată bateriile încărcate la maxim: e OK să fie pregătite pentru "data viitoare" când e nevoie, dar celulele încărcate cât mai mult cu atât se produc mai multe efecte chimice care reduc durata de viață. De exemplu: dacă bateria este încărcată la maxim și se ține în magazie 7 ani la o temperatură de 25 oC, atunci va pierde 20% din capacitatea sa, dar dacă această baterie este încărcată la 40% se va pierde doar 4% din capacitate.

 • A nu se lăsa descărcate la maxim: bateriilor nu le place să fie descărcate până la maxim. Este de două ori mai bine ca o baterie folosită să fie descărcată până la 30% iar apoi încărcat până la 80% decât descărcate complet până la 0% și încărcate la 100%. Dacă bateriile descărcate sunt încărcate imediat nu se produc pagube. În cazul în care bateria se descarcă la pragul minim și se lasă înmagazinat o perioadă, circuitul de protecție va intra în mod de conservare a bateriilor, dacă bateriile nu sunt încărcate la timp, acest sistem rămâne blocat și nu permite încărcarea ulterioară a bateriilor.

 • Bateriile sunt ca oamenii, sunt cele mai fericite dacă sunt ținute la o temperatură optimă. Ne place să ne hrănim, suntem mai sănătoși dacă nu mâncăm foarte mult de odată. Stresul ne scurtează viața. Dacă bateriile sunt tratate cu atenție au o durată de viață mai lungă și o capacitate de stocare ridicată

Share This: